Poëzietentoonstelling “Op handen en voeten”

Na een lange stilte zijn er terug gedichten. In het voormalige Karmelietessenklooster in Kortrijk stel ik het poëzieverhaal “Op handen en voeten” tentoon. De tentoonstelling is elke dag toegankelijk van zaterdag 16 oktober tot zaterdag 4 december. In de loop van november is er een voorleesmoment, dat nog aangekondigd wordt via deze pagina.

Duiding

“Op handen en voeten” werd geschreven tussen 3 mei en 13 juni 2021. Het einde van het tweede, lange binnen blijven, ten gevolge van een pandemie, die de wereld in zijn greep had sedert begin 2020. Niet voor iedereen was het binnen blijven, voor velen was het vooral de onnoemelijke afstand die onze menselijkheid op de proef stelde, zonder echt mens te kunnen zijn.

Geïnspireerd

Ida Gerhardt

Het verhaal zelf is geïnspireerd op een gedicht van Ida Gerhardt – “De gestorvene” – dat ze schreef in 1966 in haar bundel “De Slechtvalk”. Antoine Oomen zette dit gedicht op muziek. Het gedicht van Gerhardt spreekt over gemis van de geliefde ander, en de eindeloze pogingen om de gestorvene alsnog te bereiken. De Slechtvalk is het snelste dier op aarde en duikt als een raket om een prooi te vatten, aan tot snelheid van 390 kilometer per uur.

Trijntje Oosterhuis zong dit lied in een eigen versie. Het lied is te beluisteren via deze link.

De tentoonstelling

Deze is vrij toegankelijk, elke dag.

Het verhaal is niet gebundeld. Andere, oudere bundels zijn wel te koop, op maandag, woensdag en vrijdag, telkens in de namiddag.

Welkom.

Plaats: Grote Kring 4, 8500 Kortrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s